Jacques Idserda (1918 – 2007)

Jacques Idserda leeft en werkt in Brugge, Brussel en St Kruis (bij Brugge) voor hij zich in 1937 in Hilversum vestigt. Hij is dichter, schrijver en kunstschilder. Later wordt hij verslaggever voor de Wereldomroep.
Jacques Idserda bleef vanaf 1937 in het Gooi wonen maar heeft beroepshalve heel veel gereisd. Als verslaggever voor de Wereldomroep maakte hij reportages over de gehele wereld en ontmoette vanuit zijn functie vele beroemde grootheden. Hij reisde met de toenmalige Koningin Juliana en later met prinses Beatrix, logeerde in paleizen van Koningen en Keizers, versloeg jaarlijks de Tour de France en was zelf een zeer verdienstelijke wielrenner. De financiële armoede tijdens zijn jeugd brachten hem tot een grote dosis verantwoordelijkheid. Toen hij zelf een gezin stichtte vond hij dat er een gedegen boterham op de plank moest komen.
Zijn hart lag echter toch het meest bij de kunst, en toen na zijn vervroegde pensionering bij de omroep er de mogelijkheid ontstond zich geheel te wijden aan de schilderkunst was de keuze snel gemaakt.
De jongste zoon Idserda lijkt in kunstzinnig opzicht en wat karakter betreft het meest op zijn vader. Hij is op een meesterlijke wijze in staat om een en het zelfde onderwerp op vele manieren te benaderen. Een zeer bewuste keuze, met een eindeloos geduld en grote gedrevenheid worden alle mogelijkheden op een indringende wijze benaderd, onderzocht en belicht. Het sobere kleurgebruik versterkt de spanning en levert zo’n mooi verstild landschap op, dat men daar uren in zou kunnen dwalen.

foto-Jacques

Zijn geschilderde Enigma’s (mysteries, uiteindelijk ongeveer 300 – 400 stuks) zijn een kleinood voor de kunstliefhebbers.
Tot op hoge leeftijd heeft Jacques Idserda nog dagelijks enige uren in zijn atelier doorgebracht. Het is alsof hij een verloren tijd tracht in te halen. Samen met zijn echtgenote Elsje kreeg hij een dochter, Miarka, ook een kunstenaar. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in het Rosa Spier Huis in Laren.